Een persoonlijke lening kan fiscaal voordeel opleveren mits je deze op de juiste manier gebruikt. Gebruik je deze voor een verbouwing, verbetering of onderhoud van je woning, dan mag je de rente aftrekken in box 1. Klinkt eenvoudig, maar hoe werkt dit in de praktijk? In dit artikel vertellen we je er alles over!
Wat is een persoonlijke lening?
Om te beginnen gaan we eerst een kijken naar de kenmerken van een persoonlijke lening, die we aan een aantal punten kunnen herkennen:
- Vast leenbedrag: Er is sprake van een vast leenbedrag dat je als lener volledig ontvangt bij het akkoord gaan met de leningsvoorwaarden.
- Vaste looptijd: De looptijd staat voorafgaand vast. Je weet als lener precies wanneer de lening is afgelost.
- Vaste rente: De rente blijft gedurende de hele looptijd van de lening gelijk. Dit wil zeggen dat de maandlasten gedurende de lening gelijk blijven, bestaande uit een deel rente en een deel aflossing.
- Geen onderpand: Bij een persoonlijke lening is er vaak geen sprake van onderpand, zoals een huis of andere bezittingen. Kun je de lening niet langer betalen, dan kan de kredietverstrekker geen beslag op deze bezettingen leggen.
Een persoonlijke lening wordt vaak gebruikt voor een specifiek doel, zoals een verbouwing, auto of het overnemen van schulden. In dit artikel focussen we ons dus op het gebruik van de persoonlijke lening voor een verbouwing.
Hoe werkt fiscale aftrekbaarheid in Nederland?
In Nederland is het Ministerie van Financiën verantwoordelijk voor het opstellen van de belastingregels. De Belastingdienst is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de wetgeving en de controle erop. Zij zorgen voor:
- Het beoordelen van belastingaangiften
- Het toepassen van aftrekposten
- Het controleren of de aftrekposten terecht zijn opgevoerd
- Het opleggen van eventuele correcties of boetes
Waarom is de rente aftrekbaar?
De aftrekbaarheid van de rente van een persoonlijke lening is in eerste instantie in het leven geroepen door de overheid om huizenbezit en het afsluiten van een hypotheek te stimuleren. Uiteindelijk is besloten om ook de rente op een persoonlijke lening aftrekbaar te maken. Dit alles om ook uitgaven voor de verbeteringen van een huis te stimuleren. Dit is namelijk ook gunstig voor de Nederlandse economie.
Wil je dus de rente van je persoonlijke lening fiscaal aftrekken in box 1, dan dien je dit in bij de Belastingdienst. De Belastingdienst toetst of deze fiscale aftrekbaarheid gegrond is en doet dat aan de hand van een aantal voorwaarden.
Voorwaarden fiscale aftrekbaarheid
De rente op je persoonlijke lening voor de verbouwing, verbetering of het onderhoud van je hoofdverblijf is pas aftrekbaar in box 1 als deze voldoet aan de onderstaande voorwaarden:
Lening voor verbouwing
De lening moet aantoonbaar worden gebruikt voor de verbouwing, verbetering of het onderhoud van je huis. Het is dus belangrijk om offertes, facturen en bankafschriften te bewaren. Het kan namelijk zijn dat de Belastingdienst om bewijs vraagt dat je het geleende bedrag ook daadwerkelijk aan de verbouwing hebt besteed.
De Belastingdienst gebruikt daarbij de voorwaarde dat je de lening alleen mag gebruiken voor zaken die onlosmakelijk verbonden zijn met je woning. Dit zijn dingen die je niet mee kunt nemen naar je volgende woning mocht je verhuizen. Later zullen we hier enkele voorbeelden van benoemen.
Aflossingsschema
Daarnaast is het sinds 2013 zo dat je de lening in maximaal 30 jaar moet aflossen en dat hier een vast aflossingsschema voor gebruikt moet worden. Pas dan mag je de rente op je persoonlijke lening aftrekken in box 1.
De rente over het hele bedrag van je persoonlijke lening trek je in één keer af van de belasting. Dit doe je in de eerste 6 maanden na het afsluiten van de lening. Heb je na die 6 maanden nog een deel van de lening over, dan kun je de rente over dat bedrag niet meer aftrekken van de belasting.
Hoofdverblijf
Een derde voorwaarde is dat je het geld van de persoonlijke lening moet gebruiken voor je hoofdverblijf. Gebruik je het geld voor een tweede woning of vakantiewoning, dan is deze regeling niet van toepassing. Je mag het geld dus wel gebruiken voor een tweede woning of vakantiewoning, maar dan kun je simpelweg de rente niet aftrekken in box 1.
Niet consumptief
En tot slot moet het voor de Belastingdienst vooraf duidelijk zijn dat je het geld gaat gebruiken voor de verbouwing, verbetering of het onderhoud van je woning. Het moet ook duidelijk zijn welk deel van de lening je gebruikt voor je woning. Gebruik je slechts een deel, dan kun je ook alleen de rente aftrekken van dat deel van de lening.
Van het overige deel van de lening mag je dan niet de rente aftrekken. Het is belangrijk dat dit op voorhand duidelijk is én dat je dus goed de bonnetjes, facturen of offertes bewaard waarmee je kunt bewijzen dat je aan de voorwaarden voldoet.
Enkele praktijkvoorbeelden
Aan de hand van bovenstaande criteria kan het lastig zijn om te bepalen of de rente van je persoonlijke lening aftrekbaar is. Hierboven hadden we het al over zaken die onlosmakelijk met de woning verbonden zijn. In onderstaand overzicht hebben we enkele voorbeelden:
Doel van de lening | Aftrekbaar |
---|---|
Aanbouw | Ja |
Badkamer | Ja |
Dakkapel | Ja |
Zonnepanelen | Ja |
Verbetering van isolatie | Ja |
Keuken | Ja |
Aanleg van een tuin | Ja |
Recreatiewoning | Nee |
Restschuld hypotheek | Nee |
Losse keukenapparatuur, zoals een losse vriezer en koelkast | Nee |
Hoe voer ik de belastingaftrek op?
Zoals benoemd is de rente van een persoonlijke lening aftrekbaar in box 1. Met andere woorden, de rente mag je als aftrekpost opvoeren en daarmee aftrekken van je belastbaar inkomen uit werk en woning. Je voert de totaal betaalde rente in dat jaar op. Het advies is om de totaal betaalde rente uit je leningoverzicht te halen. Hiermee voorkom je dat je zelf de berekeningen moet doen.
Persoonlijke lening in box 3
Gebruik je de persoonlijke lening niet voor een verbouwing, verbetering of onderhoud van je woning, dan kan het alsnog zijn dat de lening fiscaal aftrekbaar is. Bepaalde schulden vallen namelijk in box 3. Daarin wordt je vermogen belast. Aangezien je met de persoonlijke lening ook een schuld hebt, mag je dit in box 3 van je vermogen aftrekken. Hierdoor betaal je uiteindelijk dus minder belasting.
Veelgestelde vragen
In dat geval is alleen de rente van dat deel van de lening aftrekbaar die is gebruikt voor de verbouwing van een woning. Het is dus belangrijk om goed te onderbouwen welk deel van de lening je voor de verbouwing hebt gebruikt.
Ja, het is belangrijk om zelf bonnetjes, facturen en offertes te bewaren die verband houden met de verbouwing van je woning. Deze moet je namelijk kunnen aanleveren zodra de Belastingdienst erom vraagt.
De betaalde rente staat in het leningoverzicht van de kredietverstrekker. Dit bedrag geef je aan bij je belastingaangifte.
Nee, dat is niet mogelijk. De rente van de persoonlijke lening is alleen aftrekbaar indien je het gebruikt voor de verbouwing, verbetering of onderhoud van je hoofdverblijf.
Dat wil zeggen dat de verbouwing, verbetering of het onderhoud onlosmakelijk aan het huis verbonden moet zijn. Dat wil zeggen dat je hetgeen je aanpast, niet mee kan nemen naar een volgende woning.