Wat is de rente voor een kortlopende lening? 

op basis van 0 beoordelingen

Uit cijfers van het BKR blijkt dat er al jarenlang sprake is van een daling in het aantal afgesloten kredieten, waaronder de persoonlijke lening. Het aantal afgesloten persoonlijke leningen is…

Uit cijfers van het BKR blijkt dat er al jarenlang sprake is van een daling in het aantal afgesloten kredieten, waaronder de persoonlijke lening. Het aantal afgesloten persoonlijke leningen is niet alleen minder, ook is het gemiddelde geleende bedrag lager. In 2022 bleek dat ongeveer 1,2 miljoen huishoudens een kortlopend krediet hadden. 

Hiermee bedraagt het naar schatting zo’n 10% tot 20% van de totale kredietmarkt, een relatief laag percentage. Toch is het een aantrekkelijke manier om geld te lenen voor bijvoorbeeld de aanschaf van een elektrische fiets, auto of motor. Laten we daarom de kortlopende persoonlijke lening eens onder de loep nemen.

Wat is een kortlopende lening? 

Een kortlopende lening is, zoals de naam al zegt, een persoonlijke lening die in een relatief korte periode wordt afgelost. Het wordt gebruikt voor goederen die een korte gebruiksduur hebben, zoals een auto die na een aantal jaren is afgeschreven en weer wordt vervangen. 

Kenmerken van een kortlopende lening

De kortlopende lening kun je herkennen aan een aantal belangrijke kenmerken: 

  1. Beperkte looptijd: Zoals gezegd is er sprake van een relatief korte looptijd, variërend van enkele maanden tot een paar jaar. Bij kredietwinkel.nl hanteren we een minimale looptijd van 12 maanden. 
  2. Hogere kosten: De korte looptijd zorgt ervoor dat de lening snel wordt afgelost. De totale looptijd is kort, waardoor de rente en aflossing ook binnen korte tijd moet worden voldaan. Hierdoor zijn de maandelijkse kosten hoger in vergelijking met een lening met een langere looptijd.
  3. Lagere totale kosten: De korte looptijd zorgt er aan de andere kant wel voor dat er minder maanden rente betaald hoeft te worden. Hierdoor liggen de totale kosten van de lening lager ten opzichte van een lening met een langere looptijd.
  4. Snelle financiering: De kortlopende leningen worden vaak gebruikt wanneer er op korte termijn geld nodig is. Denk daarbij aan het overbruggen van een tekort aan financiële middelen, onverwachte uitgaven of artikelen met een korte gebruiksduur (auto, motor, elektrische fiets). 

Hoe wordt de rente vastgesteld? 

De rente van een kortlopende lening is afhankelijk van verschillende factoren. Op niet al deze factoren heb je zelf invloed. Laten we eens kijken naar factoren buiten je invloedssfeer: 

  • Economische omstandigheden: De afhankelijkheid van de Europese Centrale Bank (ECB) is groot. De langetermijnstrategie die zij hanteren heeft direct invloed op het verhogen of verlagen van de rente. 
  • Marktomstandigheden: De beschikbaarheid van kredietverleners op de markt is een belangrijk aspect. Des te meer aanbieders, des te lager de rentes. Minder aanbieders zorgt weer voor hogere rentes. 

Toch zijn er ook factoren waar je aan kunt sleutelen om de rente te verlagen. Het resultaat hiervan kun je zelf bekijken door de rente te berekenen via kredietwinkel.nl. 

  • Looptijd van de lening: Een kortere looptijd van een persoonlijke lening kan zorgen voor lagere rentes. De kredietverstrekker heeft namelijk zekerheid op de korte termijn en er is sprake van een verlaagd risico op rentewijzigingen. 
  • Leensom: Een hogere leensom is vaak alleen beschikbaar voor kredietnemers met een sterke financiële positie. Hierdoor loopt de kredietverstrekker minder risico en kan dit gecompenseerd worden met een lagere rente. 
  • Kredietverstrekker: Tot slot is de kredietverstrekker nog een belangrijke factor. Hier zien we soms grote verschillen die vooral over de gehele looptijd een flink verschil kunnen maken in de totale kosten van de lening.  

Voor- en nadelen van een kortlopende lening

Een kortlopende lening is niet voor iedereen geschikt. Hieronder hebben we de voor- en nadelen van een kortlopende lening opgesomd. 

Voordelen

  • Flexibiliteit: Een kortlopende lening biedt flexibiliteit, bijvoorbeeld om financiële tekorten snel op te lossen zonder dat hiervoor langlopende verplichtingen aangegaan hoeven te worden. 
  • Ongedekte lening: Persoonlijke leningen zijn vaak ongedekt, waardoor er geen waardevol bezit als onderpand ingezet hoeft te worden. Ook voor een kortlopende lening is dit het geval. 
  • Snel financiële middelen beschikbaar: De kortlopende lening is vaak op korte termijn nodig, bijvoorbeeld vanwege het dichten van financiële gaten. Hierdoor worden deze aanvragen met voorrang behandeld in vergelijking met langlopende kredieten. 

Nadelen

  • Maandelijkse kosten: Doordat het bedrag over een kortere tijd afgelost dient te worden, liggen de maandelijkse kosten ook hoger. Dit ondanks dat de totale kosten van de lening lager liggen. 
  • Strengere eisen: Aangezien de kredietnemer een verplichting aangaat tegen hoge maandelijkse kosten, worden er extra strenge controles gedaan of dit ook daadwerkelijk in het financiële plaatje past. 

Rente vergelijken voor een kortlopende lening

Wil je de huidige rentetarieven van een kortlopende lening vergelijken? Dan doe je dit bij kredietwinkel.nl. Vraag bij onze experts vrijblijvend een offerte aan en kom erachter wat de actuele rentetarieven voor kortlopende leningen zijn!

Veelgestelde vragen over rente op een kortlopende lening

De kredietverstrekker loopt bij een kortlopende lening minder risico, aangezien de kredietwaardigheid van de lener beter is. Daarbij is de kredietverstrekker minder afhankelijk van schommelingen in de rente, dus die hoeven ook niet als extra zekerheid in het rentetarief verwerkt te worden. 

Een kortlopende lening is een lening met een looptijd van één tot enkele jaren. Het wordt vaak gebruikt om op korte termijn financiële tekorten op te lossen of artikelen aan te schaffen met een korte verbruiksduur, zoals een auto, motor of elektrische fiets. 

Ja, ook bij een kortlopende lening kun je tussentijds kosteloos extra aflossen. 

Je droom is dichterbij dan je denkt..

Over Mike van den Broek

Mike is eigenaar van KredietWinkel.nl en het eerste aanspreekpunt voor de klanten. Daarnaast deelt Mike regelmatig interessante artikelen op de website zodat de websitebezoeker alles komt te weten over het aanvragen van een consumptief krediet.

Lees meer

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Zo werkt het acceptatieproces van Defam

Zo werkt het acceptatieproces van Defam

Zo werkt het acceptatieproces van Qander

Zo werkt het acceptatieproces van Qander

Zo werkt het acceptatieproces van Lender & Spender

Zo werkt het acceptatieproces van Lender & Spender

0 reacties

Dien een reactie in