Kan ik geld lenen om mijn schulden af te lossen?

Dreig je in de problemen te komen met het betalen van je schulden, dan kan het verleidelijk zijn om een nieuwe lening af te sluiten. Niet alleen is dit in veel gevallen onverstandig, het is in veel gevallen ook niet mogelijk om hiervoor een nieuwe lening af te sluiten. 

Maar wat kun je dan wel doen om uit de betalingsproblemen te komen? Wij zetten de mogelijkheden voor je op een rij. 

Terughoudendheid bij geldverstrekkers

Heb je schulden of heb je deze in het verleden opgebouwd, dan zijn geldverstrekkers over het algemeen terughoudend met het verstrekken van een nieuwe lening. Reeds bestaande leningen boven de €250 staan geregistreerd bij het BKR, het Bureau Krediet Registratie. Los je maandelijks netjes je schuld af, dan is dit geen probleem. 

Kun je de schuld om een of andere reden (tijdelijk) niet meer betalen, dan is het mogelijk dat dit geregistreerd wordt bij het BKR. Bij het aangaan van een nieuwe lening wordt hier altijd een check gedaan door de kredietverstrekker. De melding blijft vijf jaar staan, dus in deze periode is het mogelijk dat geldverstrekkers terughoudend zijn met het verstrekken van een nieuwe lening. 

Ook als je netjes je schuld betaalt is het mogelijk dat kredietverstrekkers terughoudend zijn. Bij elke aanvraag wordt er namelijk getoetst of er voldoende inkomen is om de lasten van de nieuwe lening te kunnen dragen. Hiermee verkleint een geldverstrekker zijn risico. 

Oplossing bij verschillende schulden

Heb je verschillende schulden, dan is het in sommige gevallen mogelijk om deze leningen samen te voegen. Met de nieuwe lening los je de oude schulden af, terwijl je vaak ook de mogelijkheid hebt om extra geld bij te lenen. Er is weer overzicht in je maandlasten en over het algemeen kun je besparingen realiseren door lagere maandlasten. Bij kredietwinkel.nl helpen we je graag bij het samenvoegen van je verschillende leningen. 

Hulp bij aflossen van schulden

Kom je niet in aanmerking om je leningen samen te voegen, dan zijn er verschillende manieren waarop je hulp kunt krijgen om je huidige schulden af te lossen. Gemeenten krijgen namelijk budget vanuit de overheid om mensen met schuldenproblematiek te helpen. Laten we eens naar een aantal van deze instanties kijken. 

Hulpverlening van de gemeente

Bij te hoog oplopende schulden is het mogelijk om hulp te vragen bij de gemeente. Bij een betalingsachterstand op het gebied van water, energie, huur of zorgverzekering is het ook mogelijk dat zij contact met jou opnemen. Voldoe je aan specifieke voorwaarden, dan kun je hulp krijgen van een schuldhulpverlener. 

Dit wordt het zogenaamde minnelijke traject in, waarbij je op drie manieren hulp kunt krijgen:

  1. Bemiddeling: Samen met een hulpverlener maak je een aflosplan. Een rol van de schuldhulpverlener is bijvoorbeeld om contact te leggen met de schuldeisers. Zo kunnen er betaalafspraken gemaakt worden. 
  2. Dwangakkoord met schuldeiser(s): Het is mogelijk dat een schuldeiser niet wil meewerken aan het maken van betaalafspraken. In dat geval kan een rechter een dwangakkoord geven, waarmee wordt afgedwongen dat de schuldeiser meewerkt, tenzij er een goede reden is om niet mee te werken. 
  3. Saneringskrediet: De gemeente verstrekt een lening vanuit de kredietbank. Met deze lening worden alle andere schulden afgelost, waardoor je alleen nog een schuld bij de kredietbank vanuit de gemeente hebt. Niet alleen is het overzichtelijker, er is ook minder gedoe met schuldeisers. 

Aflosplan van Nibud

Daarnaast kun je ook kiezen voor het aflosplan van Nibud. Hier vind je twee verschillende tools die je kunnen helpen:

  • Een tool die je helpt met beginnende schulden
  • Een tool die je helpt met het maken van een realistisch aflosplan

In deze tools geef je je maandelijkse inkomsten en uitgaven op. Op basis van deze gegevens gaat het Nibud je helpen om van je schulden af te komen. Daarnaast staan hier ook tips over de communicatie met je schuldeisers. Dit is namelijk een cruciaal onderdeel bij (beginnende) schulden. 

Schuldsanering

Werken een of meerdere schuldeisers niet mee én kan er geen dwang door de rechter worden opgelegd? Dan is er nog het wettelijke schuldtraject, de wettelijke schuldsanering voor natuurlijke personen (Wsnp). De rechtbank stelt dan een plan van aanpak op om je schulden af te lossen, ook wel bekend als een saneringsplan. 

Hierin staat onder meer: 

  • De hoogte van het af te lossen bedrag;
  • In welke tijd de schulden worden afgelost;
  • Aan welke plichten je bent gebonden.

Alle schuldeisers zijn verplicht om aan dit traject mee te werken. Wil je een schuldsanering aanvragen, dan loopt dit via de rechtbank. Het verzoek dien je niet zelf in, maar verloopt via de schuldhulpverlener van de gemeente. 

Budgetcoach

En tot slot kan een budgetcoach een oplossing bieden. Zij richten zich op het inzicht krijgen in je financiële administratie, maar nemen je administratie niet over. Er zijn gemeenten die deze hulp gratis aanbieden. Het is een goede manier om beter met je geld om te gaan, aangezien ze je echt ondersteunen in plaats van alles voor je op te lossen. 

Tips om schulden tijdig af te lossen

Natuurlijk is het voorkomen van schulden altijd beter dan genezen. Heb je schulden, dan hebben we een aantal tips voor je om erger te voorkomen:

  • Steek je kop niet in het zand: Heb je schulden en dreig je deze niet meer te kunnen betalen, blijf dan in contact met je geldverstrekker. Zij zijn vaak bereid om mee te denken in oplossingen, zoals een tijdelijke stop op je aflossing of een verlaging van het maandbedrag. 
  • Stel prioriteiten: Geef de schulden met de hoogste rente of urgentie voorrang. Door de grootste hoofdpijndossiers als eerste aan te pakken, voorkom je erger in de toekomst. 
  • Voorkom nieuwe schulden: Ga geen nieuwe schulden aan door bijvoorbeeld achteraf-betaalmethoden te gebruiken of nieuwe kredieten af te sluiten. 

Over Mike van den Broek

Mike is eigenaar van KredietWinkel.nl en het eerste aanspreekpunt voor de klanten. Daarnaast deelt Mike regelmatig interessante artikelen op de website zodat de websitebezoeker alles komt te weten over het aanvragen van een consumptief krediet.

Lees meer

Laatste artikelen van Mike van den Broek

Wat gebeurt er wanneer ik mijn lening niet op tijd kan terugbetalen?

Wat gebeurt er wanneer ik mijn lening niet op tijd kan terugbetalen?

Structurele overwerkvergoeding zorgt voor een hogere lening

Structurele overwerkvergoeding zorgt voor een hogere lening

Mike van den Broek
Waar op letten bij het kiezen van een kredietverstrekker?

Waar op letten bij het kiezen van een kredietverstrekker?

Mike van den Broek
0 reacties

Dien een reactie in

Je droom is dichterbij dan je denkt..