Bij het afsluiten van een persoonlijke lening is het belangrijk om de juiste kredietverstrekker te kiezen. Dit kan namelijk flinke gevolgen hebben voor je maandlasten, de voorwaarden van de lening en je persoonlijke ervaring. En dat kiezen, dat kan nogal een opgave zijn, zeker aangezien er vandaag de dag tal van aanbieders zijn.
In dit artikel zetten we op een rij waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste kredietverstrekkers. Maar eerst, wat is kredietverstrekking eigenlijk?
Wat is kredietverstrekking?
Bij kredietverstrekking wordt er geld beschikbaar gesteld aan de kredietnemer onder bepaalde voorwaarden. Deze is verplicht om het geleende bedrag op een afgesproken moment of in termijnen terug te betalen. Er is daarbij een rol weggelegd voor de kredietverstrekker, maar ook voor de kredietnemer.
De rol van een kredietverstrekker
De kredietverstrekker stelt het geld beschikbaar. Dit doen zij nadat zij de kredietwaardigheid van de aanvrager heeft beoordeeld. Op basis van de kredietwaardigheid worden de voorwaarden bepaald, waaronder de rente, looptijd en het aflossingsschema. Ook zorgen zij natuurlijk voor de administratie omtrent de persoonlijke lening.
De rol van de kredietnemer
De kredietnemer is de partij die het krediet ontvangt. Het geleende geld wordt gebruikt voor een specifiek doel, bijvoorbeeld voor de aankoop van een nieuwe keuken, auto of motor. Daar tegenover staat de verplichting om het geld volgens de afgesproken voorwaarden terug te betalen.
Welke soorten krediet zijn er?
Er zijn verschillende soorten kredieten te onderscheiden. Denk daarbij aan:
- Persoonlijke lening
- Flex & Zeker, voorheen doorlopend krediet
- Hypothecaire lening
- Studentenlening
Bij Kredietwinkel.nl focussen we ons op het verstrekken van een persoonlijke lening. In dit artikel behandelen we daarom ook alleen de factoren die van toepassing zijn op aanbieders van een persoonlijke lening.
Waar moet ik op letten?
Nu je weet welke rol je als kredietnemer hebt en welke rol de kredietverstrekker heeft, gaan we kijken waar je als consument op moet letten bij het kiezen van een kredietverstrekker.
Vergunning
Om te beginnen is het belangrijk dat de kredietverstrekker in het bezit is van een vergunning van de AFM, de Autoriteit Financiële Markten of van de Nederlandsche Bank, de DNB. Beide instanties controleren of kredietverstrekkers volgens de Europese wet- en regelgeving opereren. Natuurlijk zijn alle kredietverstrekkers die je bij Kredietwinkel vindt in het bezit van een dergelijke vergunning.
Leenvoorwaarden
Daarnaast zijn de voorwaarden van de lening belangrijk. Bij een persoonlijke lening werkt men altijd met een vaste rente. Des te lager de rente, des te gunstiger dit voor jou is. Hoewel een klein verschil in percentage op het eerste gezicht niets lijkt voor te stellen, kan het op de lange termijn een groot verschil maken in de totale kosten die je betaalt voor de lening.
Bekijk het rentepercentage altijd in combinatie met het leenbedrag en de looptijd van de lening. Bij Kredietwinkel.nl hebben we een handige tool ontwikkeld waarmee je eenvoudig en snel de rentepercentages, het leenbedrag en de looptijd van de lening aan kunt passen om de beste leenvoorwaarden te krijgen!
(Bijkomende) Kosten
Let ook altijd op de bijkomende kosten die door een kredietverstrekker worden gehanteerd. Deze kosten staan altijd in het contract genoemd. Echter kunnen deze kosten er wel voor zorgen dat de lening uiteindelijk een stuk duurder uitvalt dan in eerste instantie gedacht.
Transparantie
Transparante en duidelijke communicatie zijn belangrijke indicatoren dat je te maken hebt met een betrouwbare kredietverstrekker. Denk daarbij aan een duidelijk overzicht van de kosten, de voorwaarden van de lening en de communicatie in haar algemeenheid.
Deze transparantie vind je terug in de voorwaarden, maar bijvoorbeeld ook bij de klantenservice. Communiceert deze duidelijk en snel? Word je bij problemen snel geholpen? Of duurt het juist heel lang voordat je antwoord op je vraag krijgt? Allemaal belangrijke indicaties van een goede of minder goede kredietverstrekker.
Ervaringen van klanten
En tot slot kunnen ook de ervaringen van klanten een rol spelen bij het maken van een keuze voor een kredietverstrekker. Deze zijn online vaak te vinden bij websites als Consumentenbond.nl. Let wel goed op, want klanten zijn vaak geneigd om negatieve ervaringen online te zetten, terwijl zij dit bij positieve ervaringen minder snel doen.
Vergelijkingswebsites
Maar welke rol spelen vergelijkingswebsites als Kredietwinkel.nl dan in dit verhaal? Wij hebben alvast een eerste selectie gedaan, zodat je op onze website alleen een offerte krijgt van een betrouwbare kredietverstrekker. Zo hoef je dit zelf niet meer te doen!
Daarnaast vind je bij ons ook direct alle voorwaarden van de lening, is er één aanspreekpunt voor al je vragen en zijn er geen verborgen kosten. Hierdoor bespaar je tot wel €700 op jaarbasis met een voordelige lening!
Rode vlaggen van kredietverstrekkers
Kredietverstrekkers adverteren op hun website vaak met mooie beloftes die in de werkelijkheid niet nagekomen worden. Een onbetrouwbare kredietverstrekker is vaak te herkennen aan (een van de) volgende signalen:
- De mogelijkheid om een lening af te sluiten zonder BKR-registratie.
- Er wordt niet vermeld dat geld lenen geld kost. Kredietverstrekkers met een vergunning zijn verplicht om dit te melden.
- Geen kostenplaatje op lange termijn. Ook dit moeten kredietverstrekkers verplicht melden.
- Vooraf een betaling moeten doen om een lening af te sluiten, zoals administratiekosten.
Veelgestelde vragen
Bij kredietverstrekkers is het belangrijk om de leenvoorwaarden, transparantie en de ervaringen van klanten te vergelijken. Dit geeft je een goed beeld van de kredietverstrekker en kan je helpen een goede keuze te maken.
Op de website van de Autoriteit Financiële Markten of bij de Nederlandsche Bank kun je bekijken of een kredietverstrekker over de juiste vergunning beschikt.
Doe je geen zorgvuldige vergelijking, dan kan dit bij een betrouwbare aanbieder zorgen voor hogere maandlasten vanwege een hogere rente. Doe je geen vergelijking en sluit je een persoonlijke lening af bij een onbetrouwbare aanbieder, dan kan het nog ergere gevolgen hebben.
Een onbetrouwbare kredietverstrekker herken je aan de mogelijkheid om zonder BKR-registratie een lening af te sluiten, het niet vermelden van bepaalde statements of het moeten doen van een betaling voor het afsluiten van een lening.
Ja, dat is geen probleem. Bij Kredietwinkel kun je altijd een kosteloze offerte opvragen. Wij vergelijken dan voor jou bij meerdere kredietmaatschappijen het beste aanbod, en stellen die aan je voor.