Overweeg je om een lening af te sluiten, dan zul je eerst een offerte moeten aanvragen. Maar is deze offerte wel vrijblijvend? Zit je meteen aan deze kredietverstrekker vast of moet je nog wel akkoord geven?
In dit artikel leggen we je uit wat een offerte van een lening is, wat je ervan kunt verwachten en hoe je de offerte kunt omzetten in een definitieve lening.
Wat is een offerte voor een persoonlijke lening?
Een offerte voor een persoonlijke lening is een voorstel vanuit de kredietverstrekker waarin alle details van de lening staan. Denk daarbij aan:
- Het bedrag dat je kunt of wilt lenen.
- De rente die je betaalt.
- De looptijd van de lening.
- De maandelijkse aflossing.
- De totale kosten van de lening
Het doel van deze lening is om jou als lener een duidelijk beeld te geven van de lening. Als lener weet je na het doornemen van de offerte precies wat je te wachten staat en wat de lening je uiteindelijk gaat kosten.
Is een offerte vrijblijvend?
Ja, een offerte voor een persoonlijke lening is altijd vrijblijvend. Dat wil zeggen dat je nergens aan vast zit en dat je dus ook geen verplichtingen hebt richting de kredietverstrekker. Het is een uitstekende manier om de offertes van verschillende partijen met elkaar te vergelijken, bijvoorbeeld via Kredietwinkel.nl.
Je gaat pas een lening aan zodra je akkoord geeft op de voorwaarden die door de kredietverstrekker zijn vastgesteld.
Waarom een offerte aanvragen?
Het aanvragen van één of meerdere offertes heeft verschillende voordelen:
- Vergelijken van de opties: Door de voorwaarden van verschillende partijen met elkaar te vergelijken, kun je bepalen bij welke kredietverstrekker je het voordeligst uit bent.
- Inzicht in de kosten: Door een offerte aan te vragen weet je vooraf precies waar je aan toe bent.
- Inzicht in de voorwaarden: In de offerte staan alle details van de persoonlijke lening. Zo weet je voorafgaand aan het afsluiten precies wat de voorwaarden zijn.
Door een offerte aan te vragen, kun je een weloverwogen keuze maken over de persoonlijke lening die op dat moment het beste bij je past.
Hoe verloopt het proces van een offerteaanvraag?
Het proces van het aanvragen van een offerte gaat via de volgende stappen:
- Offerteaanvraag: Je vraagt een offerte aan bij een kredietverstrekker en draagt de gevraagde gegevens aan. Deze vind je hieronder terug.
- Beoordeling gegevens: Vervolgens bekijkt de kredietverstrekker de aanvraag en beoordeelt of een lening past bij jouw persoonlijke financiële situatie. Daarbij wordt ook gekeken tegen welke voorwaarden er geleend kan worden.
- Ontvangen offerte: Je krijgt een offerte van de kredietverstrekker met alle details van de lening.
- Lening afsluiten: Je bepaalt zelf of je de lening wilt afsluiten. Wil je geen gebruik maken van de offerte, dan hoef je verder niets te doen.
- Geld op je rekening: Ben je akkoord gegaan met de offerte, dan staat het geld na verwerking van de gegevens binnen enkele werkdagen op je bankrekening.
Ook wanneer je een offerte ondertekend, zit je niet aan de lening vast voor de volledige looptijd. Je kunt een persoonlijke lening namelijk altijd boetevrij aflossen, waarmee je de looptijd van de lening zelf kunt verkorten.
Wat moet ik aangeven bij een offerteaanvraag?
Om een offerteaanvraag te kunnen doen, heeft de kredietverstrekker eerst informatie van je nodig. Hiervoor vragen zij:
- Je netto-inkomen
- Je werk- en woonsituatie
- Het bedrag dat je elke maand aan huur of hypotheek betaalt
- Maandelijkse bedragen voor alimentatie en/of andere leningen
Als je een ondernemer bent, vraagt de kredietverstrekker vaak ook om gegevens van je bedrijf. Denk daarbij aan het KVK-nummer, de datum van oprichting en de resultaten van de afgelopen jaren. Dit alles speelt een rol bij de hoogte van het te lenen bedrag en de voorwaarden waartegen dit kan.
Aandachtspunten bij een offerte
Zodra je een offerte van de kredietverstrekker hebt ontvangen, adviseren we om deze goed door te nemen. Zelfs al ga je akkoord met de grote lijnen van de offerte, onderteken deze dan niet klakkeloos. Let bij het controleren van de offerte vooral op onderstaande punten:
- Je NAW-gegevens: NAW staat voor Naam, Adres en Woonplaats. Controleer om te beginnen of deze gegevens kloppen. Als deze gegevens niet kloppen kan dit leiden tot een gerechtelijke ontbinding van de kredietovereenkomst.
- Leenbedrag: Controleer het bedrag in de offerte en of deze voldoet aan het door jou gestelde leendoel.
- Rentepercentage: Controleer het rentepercentage, aangezien dit grote invloed kan hebben op het uiteindelijke bedrag dat je moet betalen over de gehele looptijd van de lening. Over het algemeen geldt dat hoe hoger het risico dat door de kredietverstrekker loopt, hoe hoger het rentepercentage.
- Looptijd: De looptijd is het aantal maanden waarbinnen je de lening moet aflossen. Dit beïnvloedt dus ook de maandlast. Hoe langer de looptijd van een persoonlijke lening, hoe lager het rentepercentage. Let wel op, want hierdoor betaal je ook langer de rentekosten.
- Voorwaarden: Let tot slot nog op de voorwaarden van de lening.Denk bijvoorbeeld aan de looptijd, rente en aflossing die je betaalt.
Conclusie
Kortom, een offerte is altijd gratis en vrijblijvend. Het is daarom geen enkel probleem om bij verschillende kredietverstrekkers een offerte voor een persoonlijke lening op te vragen. Verstrek daarbij altijd de benodigde en correcte informatie aan deze partij. Heb je de offerte binnen, controleer deze dan ook altijd op juistheid.
Klopt de offerte, dan kun je ermee akkoord gaan en staat het geld binnen enkele dagen op je rekening. Zie je af van de persoonlijke lening, dan hoef je verder niets te doen en kun je de offerte laten verlopen.