Vooraf kosten betalen: wat zegt de wet?
Volgens de Nederlandse wetgeving is het niet toegestaan dat kredietverstrekkers aan consumenten vragen om vooraf kosten te betalen voordat een lening wordt verstrekt. Dit betekent dat je als consument niet verplicht bent om bijvoorbeeld administratiekosten, afsluitkosten of andere vormen van vergoedingen vooraf te betalen. De kosten die gepaard gaan met het afsluiten van een lening, zoals rente of administratiekosten, worden doorgaans verwerkt in de maandelijkse aflossingen van de lening zelf.
Waar moet je op letten bij vooraf te betalen kosten?
Hoewel het wettelijk verboden is om vooraf kosten in rekening te brengen voor leningen, kunnen er toch situaties zijn waarin je hiermee geconfronteerd wordt. Het is belangrijk om alert te zijn op de volgende signalen:
Hoe herken je betrouwbare kredietverstrekkers?
Betrouwbare kredietverstrekkers zullen nooit vragen om vooraf kosten te betalen. Zij brengen kosten in rekening door middel van rente en eventueel administratiekosten die zijn inbegrepen in de maandelijkse betalingen. Daarnaast hebben betrouwbare kredietverstrekkers een vergunning van de AFM en vind je hun gegevens terug op de website van de AFM. Het is ook verstandig om online reviews te raadplegen en te controleren of de aanbieder een goede reputatie heeft.
Wat zijn normale kosten bij een lening?
Hoewel je geen kosten vooraf hoeft te betalen, zijn er wel kosten die verbonden kunnen zijn aan het afsluiten van een lening. Deze worden meestal verwerkt in de maandlasten van de lening zelf. Enkele voorbeelden zijn:
Wat kun je doen als je om vooraf kosten wordt gevraagd?
Als je om vooraf kosten wordt gevraagd bij het aanvragen van een lening, is het belangrijk om niet zomaar akkoord te gaan. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:
- Weiger de betaling: Ga niet akkoord met een betaling vooraf. Een legitieme kredietverstrekker zal je nooit om dit soort kosten vragen voordat je de lening ontvangt.
- Meld het bij de AFM: Geef de naam van de kredietverstrekker door aan de AFM, zodat zij kunnen onderzoeken of de aanbieder zich aan de regels houdt.
- Vraag om referenties: Als je twijfelt over de kredietverstrekker, vraag dan om referenties van eerdere klanten. Eerlijke aanbieders zullen hier geen probleem mee hebben.
Conclusie
Je bent niet verplicht om vooraf kosten te betalen voor het afsluiten van een lening. Alle kosten die gepaard gaan met de lening, zoals rente en administratiekosten, worden verwerkt in de maandelijkse betalingen. Kredietverstrekkers die je vragen om een betaling vooraf, zijn vaak niet betrouwbaar en het is verstandig om hier afstand van te nemen.
Veelgestelde vragen
Nee, in Nederland is het niet toegestaan dat kredietverstrekkers vooraf kosten in rekening brengen voor het verstrekken van een lening.
Normale kosten zijn rente en eventuele administratiekosten die in de maandelijkse aflossingen worden verwerkt.
Weiger de betaling en meld de kredietverstrekker bij de AFM, zodat zij kunnen controleren of de aanbieder aan de regels voldoet.