Kan ik geld lenen met een uitkering?

op basis van 0 beoordelingen

Met een inflatie van zo’n 10,0% in 2022 en 3,8% in 2023 zijn de kosten voor levensonderhoud de afgelopen jaren flink gestegen. Het is de reden dat steeds meer mensen…

Met een inflatie van zo’n 10,0% in 2022 en 3,8% in 2023 zijn de kosten voor levensonderhoud de afgelopen jaren flink gestegen. Het is de reden dat steeds meer mensen op zoek zijn naar wat financiële ademruimte. Een persoonlijke lening kan in zulke gevallen uitkomst bieden, bijvoorbeeld om onverwachte uitgaven te kunnen bekostigen. 

Maar is het mogelijk om een lening af te sluiten als je een uitkering ontvangt? En zo ja, onder welke voorwaarden kan dit dan? In dit artikel leggen we de situatie in Nederland aan je uit. 

Kun je een lening krijgen met een uitkering? 

Het korte antwoord is: ja, het is mogelijk om onder bepaalde voorwaarden een lening af te sluiten als je een uitkering ontvangt. Dit is echter niet vanzelfsprekend. Kredietverstrekkers bekijken namelijk altijd of je de lening op lange termijn terug kunt betalen. Een stabiel en toereikend inkomen speelt daarin een belangrijke rol. 

Type uitkering

De stabiliteit van je inkomen is met name afhankelijk van het type uitkering dat je ontvangt. Met de uitkering wordt een duidelijk onderscheidt gemaakt tussen een tijdelijke en vaste inkomstenbron: 

  • Langdurige of vaste uitkering: Een langdurige of vaste uitkering biedt meer stabiliteit. Wordt dit aangevuld met een parttime baan of pensioen, dan stijgen de kansen. Voorbeelden van uitkeringen met meer stabiliteit zijn:

    WIA: Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. 
    WAO: Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering
    AOW: Algemene Ouderdomswet
  • Tijdelijke uitkering: Ontvang je een tijdelijke uitkering, zoals de WW (Werkloosheidswet) of ziektewet, dan is het krijgen van een lening lastig. Het biedt voor een geldverstrekker namelijk weinig zekerheid op de lange termijn. 
  • Uitkering met te laag inkomen: Het is ook mogelijk dat het inkomen uit de uitkering te laag is, zoals bij een WWB-uitkering. Het inkomen uit de uitkering Wet, werk en bijstand is slechts 70%-100% van het minimumloon, te laag om de kosten van de lening te kunnen dekken. 

Andere factoren

Naast het type uitkering dat je ontvangt, zijn er nog andere factoren die een rol spelen. Om te beginnen je BKR-registratie. Heb je in het verleden leningen gehad en deze altijd netjes betaald, dan spreekt dit in je voordeel. Een negatieve BKR-registratie kan juist weer nadelige gevolgen hebben. 

Daarnaast kijkt een geldverstrekker ook naar andere aanvullende inkomsten, zoals alimentatie, huurinkomsten of parttime werk. Ook een partner met inkomen kan helpen, aangezien je in dat geval samen een aanvraag kunt indienen. 

Tips om geld te lenen met een uitkering

Val je onder de groep uitkeringsgerechtigden die een lening kan aanvragen, dan hebben we een aantal tips om op een verantwoorde wijze een lening af te sluiten. 

Kies voor de persoonlijke lening

Een persoonlijke lening biedt zekerheid  wat betreft de looptijd, rente en maandlasten. Het is daarmee een verantwoorde manier om geld te lenen. Je weet precies wanneer de lening is afgelost en je schuld wordt elke maand kleiner. 

Informeer bij sociale of gemeentelijke kredietbank

Nederland kent een aantal sociale kredietbanken, zoals de Gemeentelijke Kredietbank (GKB) of Kredietbank Nederland. Deze instellingen richten zich op mensen met een lager inkomen en hanteren vaak mildere voorwaarden. Hiervoor moet je wel aan specifieke voorwaarden voldoen. Informeer bij de gemeente of je voor deze lening in aanmerking komt. 

Vergelijk aanbieders en voorwaarden

Om een lening te kiezen die bij je past, adviseren we om aanbieders en voorwaarden met elkaar te vergelijken. Bekijk daarbij goed welke maandelijkse lasten je kunt dragen. Dit kun je beïnvloeden door de looptijd te verlengen of in te korten, precies zoals dat bij je past. Bij kredietwinkel.nl helpen we je graag een handje met het kiezen van een persoonlijke lening die bij je past! 

Pas op met flitskredieten

Let tot slot nog op met verstrekkers van flitskredieten. Zij adverteren nog weleens dat je ook met een uitkering geld bij hen kunt lenen. Ons advies? Niet doen! Vaak zijn dit onbetrouwbare aanbieders die misbruik willen maken van mensen die krap bij kas zitten. Dit doen zij door hoge rentes te rekenen, schimmige voorwaarden te hanteren en lange looptijden vast te leggen. Hierdoor kom je moeilijker van de lening af. 

Check dus altijd of de aanbieder een vergunning heeft bij de Autoriteit Financiële Markten. Deze Nederlandse instantie beoordeelt of de geldverstrekker op een veilige manier handelt, ook met betrekking tot het verstrekken van een persoonlijke lening. 

Veelgestelde vragen over geld lenen met een uitkering

Ja, dit is mogelijk. Echter is het wel afhankelijk van het type uitkering dat je ontvangt en de stabiliteit van het inkomen dat eraan gebonden is. 

In dat soort gevallen kun je terecht bij de sociale of gemeentelijke bank. Zij verstrekken leningen aan consumenten die krap bij kas zitten, waarbij de voorwaarden milder zijn dan bij reguliere geldverstrekkers. Hiervoor moet je echter wel aan specifieke voorwaarden voldoen.

Je droom is dichterbij dan je denkt..

0 reacties

Dien een reactie in