Kan ik geld lenen als uitzendkracht?

op basis van 0 beoordelingen

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek kende Nederland in 2024 zo’n 362.000 uitzendkrachten. Kenmerkend voor deze groep werkenden is dat zij vaak minder zekerheid heben over hun inkomsten dan…

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek kende Nederland in 2024 zo’n 362.000 uitzendkrachten. Kenmerkend voor deze groep werkenden is dat zij vaak minder zekerheid heben over hun inkomsten dan een werknemer met een vast contract. Dit maakt het voor hen ook lastiger om geld te lenen. 

In dit artikel verkennen we de opties die je als uitzendkracht hebt, mede gebaseerd op de fase waarin je je bevindt. We leggen uit wat deze fases zijn, hoe dit invloed heeft op het geld dat je kan lenen én de mogelijkheden die je hebt om geld te lenen. 

Welke opties om geld te lenen zijn er? 

Als uitzendkracht heb je een aantal opties om geld te lenen:

  • Persoonlijke lening: Om te beginnen is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk om geld te lenen door een persoonlijke lening af te sluiten. Via Kredietwinkel kun je de vrijblijvend een offerte aanvragen en de mogelijkheden verkennen. 
  • Uitzendbureau: In sommige gevallen zijn er uitzendbureau’s die een lening verstrekken aan hun uitzendkrachten. Vaak is dit qua bedrag beperkt en kun je de verplichting voelen om er te blijven werken zolang de lening nog niet is afbetaald. Deze vorm is dus minder flexibel. 
  • Familie en vrienden: Is het niet mogelijk om geld te lenen bij een traditionele geldverstrekker, dan kunnen familieleden of vrienden een uitkomst bieden. 

Geld lenen met een uitzendcontract

Of je als uitzendkracht geld kunt lenen is afhankelijk van de fase van je arbeidscontract met het uitzendbureau. In Nederland wordt er onderscheidt gemaakt tussen: 

  • Fase A
  • Fase B
  • Face C

Daarnaast is het belangrijk dat de uitzendorganisatie staat geregistreerd in het NEN-register. Dit register is een kwaliteits- en betrouwbaarheidskeurmerk en toont aan dat het uitzendbureau voldoet aan de eisen met betrekking tot financiële gezondheid, administratieve processen en naleving van wettelijke verplichtingen. 

Werk je bij een uitzendbureau met een NEN-certificering, dan weet de kredietverstrekker dat de aangeleverde gegevens kloppen. Ze kunnen dan met de juiste gegevens een inschatting maken van de leenmogelijkheden. 

Geld lenen met fase A uitzendcontract

De beginfase van een uitzendcontract, fase A, wordt gekenmerkt door minder zekerheid. Het is de beginperiode van een uitzendcontract en deze periode duurt 78 werkende weken. Er is weinig zekerheid over de continuïteit van het werk, mede doordat de uitzendkracht nog nieuw is. Het wordt daarom ook vaak gezien als een soort ‘proeftijd’ waarin beide partijen de samenwerking testen. 

Bij een Fase A uitzendcontract is het vrijwel onmogelijk om een persoonlijke lening af te sluiten. Dit komt omdat de kredietverstrekker het risico dat je contract niet verlengd wordt, te hoog vindt.

Geld lenen met fase B uitzendcontract

Bevalt de samenwerking van beide kanten, dan kom je als uitzendkracht in fase B terecht. Dit is ná de 78 weken en deze periode duurt maximaal 4 jaar. Deze fase wordt gekenmerkt door opdracht voor langere periodes of opeenvolgende projecten. Er wordt door het uitzendbureau ook meer continuïteit van werk en inkomen geboden. 

Dit maakt het voor een kredietverstrekker ook een stuk interessanter om geld aan de uitzendkracht te verstrekken. In deze fase is het dus makkelijker om een lening af te sluiten, mar wordt je inkomen voor slechts 70% meegenomen. 

In deze fase kan een perspectiefverklaring of intentieverklaring een optie bieden. Geeft het uitzendbureau deze af, dan verklaren zij dat ze verwachten dat je in de toekomst hetzelfde of meer inkomen zult krijgen. Dat is dan weer een stukje zekerheid waar kredietverstrekkers veel waarde aan hechten. 

Uitzondering bij koopwoning

Een belangrijke uitzondering is de aanwezigheid van een koopwoning. Ben je namelijk in het bezit van een koopwoning, maar heb je een fase B contract, dan rekent de kredietverstrekker alsnog met 100% van je fase B inkomen. 

Geld lenen met fase C uitzendcontract

Kom je in fase C van je uitzendcontract, dan vinden kredietverstrekkers dit vergelijkbaar met een vast contract bij een werkgever. Je bereikt fase C zodra je aan het einde van fase B via dezelfde uitzendorganisatie blijft werken bij werkgevers. Tijdens fase C krijg je een contract voor onbepaalde tijd. 

Bij het berekenen van de mogelijkheden voor een lening wordt bij een fase C uitzendcontract ook 100% van je loon meegenomen. In deze fase van het uitzendcontract is het eenvoudig om een persoonlijke lening aan te vragen. 

Welke rol speelt de intentieverklaring?

De intentieverklaring kan een belangrijke rol spelen voor de aanvraag van een lening, maar is voor een kredietverstrekker vaak niet doorslaggevend. Dit komt omdat de intentieverklaring niet bindend is als vast contract, maar alleen de intentie van het uitzendbureau om de samenwerking met de uitzendkracht voort te zetten. 

Je moet de intentieverklaring daarom vooral zien als aanvullend bewijs in plaats van een vervanging van een vast dienstverband. Het kan kredietverstrekkers geruststellen, maar biedt geen garanties. 

Inkomsten naast reguliere salaris

Ook al is er sprake van een tijdelijk contract of een contract op uitzendbasis, dan is het mogelijk dat je inkomsten hebt náást je reguliere salaris. Denk daarbij aan toeslagen, provisie of overwerk. Het is mogelijk dat deze bedragen mee worden genomen in het berekenen van de hoogte van je lening. 

Gaat het om een vast bedrag aan toeslag of extra inkomen, dan wordt dit voor 100% meegenomen in het berekenen van het maximale leenbedrag. Gaat het echter om een variabele toeslag, dan wordt er gekeken naar het gemiddelde van de afgelopen 12 maanden. Een voorwaarde is dan wel dat de toeslag minimaal 10 maanden aanwezig moet zijn. 

Veelgestelde vragen over lenen als uitzendkracht

Nee, met een Fase A uitzendcontract is het bij geen enkele kredietverstrekker mogelijk om geld te lenen. Hiervoor is minimaal een fase B uitzendcontract vereist. 

Nee, dat is nog niet mogelijk. De kredietverstrekker wil de zekerheid hebben dat er daadwerkelijk sprake is van een fase B contract. Een uitzendorganisatie heeft namelijk nog altijd de mogelijkheid om het contract op te zeggen. Zodra je een fase B contract hebt kan je een lening aanvragen.

Ja, deze tellen mee voor het bepalen van je maximale lening. Echter wordt er wel gewerkt met een gemiddelde van de afgelopen 12 maanden én moet je de variabele toeslagen minimaal 10 maanden op je loonstrook hebben staan. 

De maximale hoeveelheid die je kan lenen is afhankelijk van je loon bij de uitzendorganisatie. Vraag vrijblijvend een offerte aan bij en kom erachter wat je maximaal kan lenen. 

De NEN-certificering speelt een belangrijke rol, aaangezien de kredietverstrekker hiermee zekerheid heeft dat de aangeleverde gegevens van de uitzendorganisatie juist zijn. Een NEN-certificering is namelijk een teken dat de uitzendorganisatie aan de gestelde kwaliteit- en betrouwbaarheidseisen voldoet. 

Je droom is dichterbij dan je denkt..

0 reacties

Dien een reactie in